כח המחשבה בתורות החסידות וחכמת הקבלה בדרך בעל הסולם

בס"ד

האם לפי החסידות למחשבה יש יכולת להשפיע על המצב הפיזי?

כח החשבה  וחשיבותו בדרך החסידות

חכמת הקבלה ופנימיות התורה מבארות כי התפתחות כח המחשבה היא הדבר החשוב ביותר בתהליך התבגרות האדם, הן החיצונית והן הפנימית, ניתן לאמר כי כח זה הוא המבדיל העיקרי בנינו לבין דרגות הדומם, צומח והחי. במאמרי בעל הסולם מוסבר כי כח ההתפתחות המחשבתית חייב להיות בהתאמה לכח ההתפתחות הפיזית, משום שאי התאמה בין השניים יוצר בעיה או סוג של חולי ואי תפקוד תקין של האדם. למשל ילד עם פיגור שכלי אשר גופו גדל בהתאם לנער בן 15 אך מוחו בפיגור ותואם להתפתחות של ילד בן 8. עוד על ההתפתחות הרוחנית על פי חכמת הקבלה תוכלו לקורא כאן.

פנימיות התורה על יכולות מול רצונות

התאמה זו של כח המחשבה לכח הגוף ואף הנפש מאפשרת הרמוניה ומביאה את האדם למודעות בה הוא יודע מה הוא מסוגל להשיג. מעבר לכך התאמה שכלית ליכולות הגוף והנפש מאפשרות בירור תקין בין הרצונות השונים, מתוך מודעות כנה והגעה להחלטות הנבונות באיזה רצונות שלי כדאי לי להשתמש ובאיזה לא.

חכמת הקבלה על תפקיד המחשבה

המחשבה אמורה לשרת את הרצונות ע"י בדיקה וסלקציה למימוש עצמי נכון, סידור הרצונות ונתינת קדימות לכל רצון ורצון ואף לדחות חלק מהם מתוך שהם מסוכנים או הרסניים. זאת המחשבה כשלעצמה אינה בעלת יכולת פעולה עצמאית אלא היא רק משרת של כח הרצון לקבל שבאדם והיא באה לעזרה וסיוע לאדם לבחירה בטוב.

קביעות – שימוש נכון בכח המחשבה

בשיעורי קבלה לומדים כי על ידי התמדה באותה מחשבה ועיון בה ניתן להגדיל את הרצון ולפתח אותו, למשל אדם הרוצה להיגמל מעישון – על ידי שהוא שוקע במחשבה על זה ולומד על הנושא ועל כל הבעיות, הנזקים וההלכות השלילים של העישון; הוא בעצם מפתח את הרצון הזה ומגדל אותו עד שהדבר יביא אותו לממש את הרצון ולהימנע מעישון. המנגנון הזה הוא מאד מחוכם כי אף על פי שהמחשבה היא תולדת הרצון, שימוש נכון בה מאפשר לתת לה את הכח לניהול ופיקוח על אותו הרצון שהוליד אותה.

לסיכום

תורת החסידות והמציאות הנגלית לעינינו מראים בצורה ברורה כי ע"י כח המחשבה האדם יכול לשכנע את עצמו אפילו להתאבד, לעומת זאת האדם יכול לעורר את עצמו להגיע לפסגות בלתי נתפסות. הכל תלוי באופן, איכות וכח ההתמדה של המחשבה המאפשר אפילו להשפיע על הבריאות הנפשית והגופנית.

 

כתיבה ועריכה לשונית: הרב שקד אליהו פנחס  | מרצה לקבלה וחסידות | מייסד מרכז סולם יהודה

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
תהליך הלוקאליזציה של ספרים היוצאים לאור
לא קל להוציא ספר לאור. גם לא קל לתרגם ספר ולהוציא לאור. כל ספר שרוצים לתרגם לעברית - חייב לעבור תהליך...
קרא עוד »
פבר 06, 2019
מה צריך לקחת בחשבון בעת תכנון טיול לטנזניה?
אם עדיין מעולם לא ביקרתם ביבשת אפריקה, כדאי לעשות זאת בהקדם. אפריקה הייתה תמיד יעד אטרקטיבי בקרב...
קרא עוד »
יונ 07, 2021
רעיונות ליום גיבוש לעובדים
בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על המושג של יום גיבוש לעובדים. כיום מבינים רוב רובם של מנהלי...
קרא עוד »
פבר 03, 2019